10 põnevat fakti Itaalia maitseainete kuninga – palsamiäädika kohta

Kas tead, et palsamiäädika nimi “balsamico” on seotud selle tervistavate omadustega? Või et vanemate palsamiäädikate hinnad võivad ulatuda kuni 1000 euroni liitri kohta? Oleme sinu jaoks kokku kogunud olulisemad faktid selle imelise Itaalia maitsevõluri kohta, mida on hea teada igal Vahemere köögi austajal:

 

  • Palsamiäädika valmistamise traditsioon on vana ja väärikas, ulatudes tagasi 11. sajandisse;  läbi ajaloo on palsamiäädika vaat olnud Itaalia perekondades aukohal.

  • Traditsionaalseid palsamiäädikaid valmistatakse, kääritades kokkukeedetud viinamarjamahla (viinamarjavirret) järjest väiksemates vaatides, millest igaüks on omakorda valmistatud erinevast puidust (kastan, kirss, tamm, mooruspuu, saar, kadakas).

  • Traditsionaalsel viisil valmistatud palsamiäädikas on läikiv ja viskoosne tumepruuni värvi vedelik, mille värv, maitsenüansid ja aroom olenevad paljuski puiduvaatidest, kus seda kääritati.

  • Traditsionaalset palsamiäädikat valmistatakse Itaalias Modena linnas (Emilia Romagna piirkonnas), kust pärit palsamiäädikad on kaitstud ka Euroopa Liidu DOP-märgisega (Protected Designation of Origin).

  • DOP-märgisega on kaitstud 2 traditsionaalsel viisil valmistatud palsamiäädikat: traditsionaalne Modena linnast pärit palsamiäädikas (Aceto Balsamico Tradizionale di Modena) ja traditsionaalne Emilia Romagna piirkonnast pärit palsamiäädikas (Aceto Balsamico Tradizionale di Reggio Emilia).

  • Hinnalistele DOP-veiniäädikatele on soodsamaks alternatiiviks lihtsam Modena palsamiäädikas, kus palsamiäädikas on segatud veiniäädika ja karamelliga (Aceto Balsamico di Modena) ning mis kannab IGP-märgist (Protected geographical indication).

  • Traditsionaalsete DOP-märgisega kaitstud palsamiäädikate valmimisaeg ulatub 12 aastast 25 aastani; seejuures võib auväärsete 25-aasta vanuste palsamiäädikate hind tõusta kuni 100 euroni 100 ml kohta.

  • Palsamiäädika nimi “balsamico” tuleneb sellele omistatavatest raviomadustest: ajalooliselt on palsamiäädikat kasutatud eelkõige seedimise soodustajana, aga ka haavandite ravitsemisel ja peavalurohuna.

  • Toiduvalmistamisel kasutatakse hinnalist palsamiäädikat sageli tilgakaupa, serveerides seda antipasto’na Parmesani juustul või mortadella-vorstil; samuti kasutatakse palsamiäädikat liha, muna või grillitud kala maitsestamiseks.

  • Palsamiäädikas annab põneva maitsenüansi ka magustoitudele ning seda võib tilgutada maasikatele, vaarikatele, pirnidele või koorejäätisele. Samuti sobib tilluke kogus palsamiäädikat hästi eine lõpetuseks.

 

Kui sinu köögikapist on puudu üks pudel klassikalist Itaalia palsamiäädikat, aitab hädast välja Da Vinci e-pood. Soovime sulle mõnusaid maitseelamusi!

by rasmus