Kiired ampsud – traditsioonilised ja kaasaegsed snäkid Vahemere äärest!

Veiniõhtud hea seltskonnaga, filmiõhtud sõbrannadega, eined värsked õhus… Mõnusad koosviibimised muudab veelgi mõnusamaks klaasike veini ja maitsev snäkivalik. Võib öelda, et Vahemere-äärsetes maades on rikkaliku suupistevaagna (antipasto) kokkupanemine lausa kunst omaette. Nimelt ulatub sealne antipasto ehk isutekitajate serveerimise kultuur koguni tagasi keskaega. Samal ajal näevad igal aastal ilmavalgust ka uued põnevad tooted, mis kõik alles avastamist ootavad. Selles artiklis tutvustame teile lähemalt, millised Vahemere-stiilis snäkid on esindatud Da Vinci e-poes ning anname soovitusi nende nautimiseks.

Klassikaline antipasto

Klassikaline antipasto-vaagen on ideaalne kaaslane veiniõhtuks ja jagamiseks heade sõpradega. Traditsiooniliselt koosneb see Itaalia isutekitaja/eelroog järgmistest komponentidest:

  • Laagerdunud lihad. Üks kõige tuntumaid lihasid antipasto-vaagnal on Prosciutto sink, mida võib serveerida kas grissinide ümber keeratuna või koos melonikuubikutega. Samuti on populaarsed erinevad salaamiviilud ja Parma sink. Lihavalikusse võib kuuluda ka Speck suitsusink või Bresaola veiselihasink. (Viimast serveeritakse koos oliiviõli ja sidruniga.)
  • Juustud. Antipasto-valikus võib pakkuda erinevaid juuste, näiteks sobib selleks hästi mozzarella juust. Kuna Da Vinci e-poes on juustuvalik hiljuti täienenud suurepäraste Hispaania (Lacteas San Vicente) auhinnatud juustudega, soovitame ka neid kindlasti proovida ja katsetada erinevate maitsekooslustega.
  • Anšoovised. Lisaks laiale liha- ja juustuvalikule kuulub traditsionaalselt antipasto-vaagnale ka kala, täpsemalt anšoovised. Kõige levinumad on anšoovisekonservid õlis.
  • Oliivid. Kindlasti kuuluvad klassikalisse suupistevalikusse ka kvaliteetsed lauaoliivid. Da Vinci Food e-poe värskelt täienenud oliivide tootevaliku kohta saad pikemalt lugeda siit.
  • Piprad (peperoncini). Populaarsed on nii marineeritud piprad kui nende kasutamine erinevates kastmetes ja salsades. Pipraid on võimalik täita ja marineerida ka erinevate täidistega, näiteks pehmete juustude (toorjuust, ricotta) või kalaga (tuunikala).
  • Seened. Tihti leiab antipasto-valikust ka marineeritud või küpsetatud seeni.
  • Köögiviljad (õlis või äädikas). Klassikalisele antipasto-vaagnale lisavad värvi ja maitset marineeritud või grillitud köögiviljad: grillitud tomatid ja päikesekuivatatud tomatid ning marineeritud artišokid, küüslauk ja sibul.

Uued põnevad snäkid

Järgnevalt tutvustame teile mõningaid uusi põnevaid snäkitooteid Da Vinci Food e-poes, mis kuuluvad kahtlemata kaasaegsete isutekitajate hulka ning millega kindlasti tutvust teha tasub.

  • Juustusnäkid (Groksi!) on uudsed, 100% ehtsast juustust valmistatud ja ahjus küpsetatud snäkid. Sobivad ideaalselt veini või õlle kõrvale nautimiseks ja piknikule kaasavõtmiseks.
  • Küpsetatud krõpsud (Grefusa) on paisutatud ja ahjus küpsetatud mõnusad maisist ja kartulist valmistatud krõpsud, mis sisaldavad 50% vähem rasva kui tavalised krõpsud. Krõpse on saadaval erinevaid maitseid ja neid on hea näksimiseks kaasa võtta erinevatele väliüritustele.
  • Õhulised ja suussulavad itaaliapärased kreekerid (Snatt) ning maitsestatud mini-grissinid (Scrack Griss) sobivad ideaalselt täiendama kaasaegseid antipasto-vaagnaid. Nii kreekereid kui mini-grissini’sid on saadaval erinevates maitsekombinatsioonides.

Suu magusaks

Kui soolaste näkside kõrval tekib isu ka midagi magusamat põske pista, on ka selle jaoks vahemeremaalastel varuks mõned klassikalised ja mõned uutmoodi maiustused.

  • Kohvi või tee kõrvale sobivad ideaalselt itaaliapärased küpsised. Klassikaliselt kuuluvad siia valikusse mõrumandli–maitselised (Amaretti) ja šokolaaditükkidega (Cantuccini) küpsised. Viimaseid võib proovida näiteks nautida ka portveini kõrvale.
  • Koos küpsistega on kohvi või tee kõrvale ideaalne serveerida ka Itaaliast pärit šokolaade ja liköörikomme (Caffarel). Itaalial on šokolaadi valmistamises ette näidata pikk ja väärikas ajalugu, misõttu on Itaalia šokolaadi näol tegu omaette elamusega, mis tasub proovimist!
  • Vähemagusate ja tervisesõbralike näkside eelistajatel soovitame proovida (Noberasco) kuivatud puuviljade valikut: kuivatatud ploome, aprikoose, mangosid ja viigimarju. Kõik puuviljad on orgaanilised ja mõnusa pehme, poolmahlase tekstuuriga. Neid on hea serveerida näiteks koos pähklitega ning need sobivad kenasti ka juustuvaliku kõrvale.
  • Täiesti eraldi maiustustena on Da Vinci e-poes esindatud ka kommiseeria Sugarpova, mis on oma nime saanud rahvusvahelise tennisesensatsiooni Maria Šarapova Sugarpova järgi. Kommid on loodud Maria iseloomu ja maitse-eelistusi silmas pidades: need on lõbusad, moodsad ja magusad ning sobivad nii täiskasvanutele kui väiksematele maiustajatele.

Kevad on käes ja ilmad lähevad üha soojemaks. See on aeg, kus nautida pere ja sõprade seltskonda ning teha seda koos hea toiduga. Loodetavasti leidsid artiklist värskeid mõtteid, mida järgmistel õhtusöökidel lauale panna või külakostiks kaasa viia. Kui soovid artiklit jagada ka teiste toidusõpradega, leiad artikli allosast jagamisnupukesed.

by rasmus