Perfektse Caesari salati saladus

Caesari salatit võib vast nimetada üheks maailma kõige tuntumaks salatiks, millele leidub tänapäeval austajaid igas maailmanurgas. Käesolevas artiklis heidame pilgu salati ajaloole ning sellele, kuidas valmistada klassikalist Caesari salatit kodustes tingimustes. Parima lõpptulemuse heaks jagame ka nippe, kuidas vältida tavalisemaid vigu selle salati valmistamisel.

Salati esmavalmistaja au omistatakse restoraniomanik Caesar Cardini’le. Caesari näol oli tegemist Itaalia immigrandiga, kes omas restorane nii Mehhikos kui USA-s. Kuulsa salati leiutamiseni jõudis restoraniomanik aga pooljuhuslikult. Nimelt olid 1924. aasta 4. juuli iseseisvuspäeva pidustused tühjendanud restorani toiduvarud ning Caesar oli sunnitud ühel hetkel improviseerima roogasid nendest koostisainetest, mis kööki veel alles jäänud olid.

Seistes restoranisaalis otse külastajate laua kõrval segas ta viimaste valvsa pilgu all köögis leiduvatest koostisainetest kokku salati, mis sai hiljem tuntuks Caesari salati nime all. See uudne salat koosnes rooma salati lehtedest, krutoonidest, Parmesani juustust, pooltoorest munast, küüslaugust, oliiviõlist, sidrunimahlast ja Worcestershire kastmest. Valmis salati maitsestas Caesar värske pipraga.

Siinkohal on huvitav teada, et Caesari salati esmavariandis Cardini anšooviseid ei kasutatud ja ei lisanud neid oma salatiretseptile tegelikult kunagi. Ometi sai anšoovistest teiste kokkade tõlgenduses Caesari salati lahutamatu osa ning tänapäeval ei kujuta paljud salatigurmaanid Caesari salatit ilma anšoovisteta ettegi.
Nüüdisajal leidub Caesari salatist hulgaliselt erinevaid variatsioone ning seda võib erinevates vormides nautida nii eel- kui pearoana. Kõige populaarsemad lisandid Caesari salatile on tänapäeval kirsstomatid, kapparid, grillitud kanafilee, lõhe- või forellifilee, veisefilee, krevetid või peekonitükid. Samuti võidakse Rooma salatit tihti asendada teiste salatilehtedega ning Parmesani juustu asemel kasutada teisi juuste (nt Romano juustu).

 

Järgnevalt vaatame lähemalt Caesari salati klassikalisi komponente ja salati valmistamise protsessi ennast. Klassikalise Caesari salati lahutamatuteks koostisosadeks on:

  • Caesari kaste. Haki ja sega kokku anšoovisefileed, küüslauk ja näpuotsatäis soola. Kasuta noatera külge ja suru segu ühtlaseks pastaks, mis kraabi seejärel suuremasse kaussi. Lisa munakollased ja sidrunimahl (soovi korral ka Worcestershire kaste ja sinep), klopi hoolikalt. Lisa kastmesegusse tilkhaaval oliiviõli, kloppides segu, kuni see on paks ja läikiv. Lisa peenelt riivitud Parmesani juust. Maitsesta kaste värskelt jahvatatud pipraga ja lisa soovi korral veel sidrunimahla.

    • Nipp! Küüslaugu võid kastmesegusse ka pressida, nii jaotub küüslaugumaitse kastmes ühtlasemalt. Õlidest vali võimalusel kvaliteetne extra virgin oliiviõli, mis annab Caesari kastmele sellele omase klassikalise maitse ja ei domineeri liialt teiste kastmekomponentide üle. Oliiviõli puudumisel võid salatikastmes kasutada ka rapsiõli.

  • Rooma salat. Iga Caesari salati südameks on tugevaleheline ja krõmpsu tekstuuriga Rooma salat, mis suudab salatikastme ja teiste komponentide raskust kanda palju paremini kui paljud teised salatid. Salati valmistamiseks rebi lehed väiksemateks tükkideks.

    • Nipp! Caesari salati originaalretseptis kasutati tegelikult terveid Rooma salati lehti, mida söödi sõrmede abil. Sama nippi võib kasutada salati modernsemas võtmes serveerimisel ka tänapäeval. Rooma salat on soovitatav ka vähemalt 1 h enne toiduvalmistamist külmkappi panna, et see võimalikult krõmpsu tekstuuri omandaks.

  • Krutoonid. Lisaks Rooma salatile ja Caesari kastmele moodustavad kolmanda üliolulise komponendi Caesari salatist krutoonid. Need lisavad salatile maitset, lõhna ja krõmpsu tekstuuri ning samuti imendub krutoonidesse veidi salatikastet, mis ühtlustab maitsete jagunemist salatis. Caesari salatis kasutatakse tihti maitsestamata krutoone, kuid neid võib maitsestada ka küüslauguga.

    • Nipp! Kõige maitsvama tulemuse saad, kui valmistad krutoonid ise. Seejuures on parem saia rebida, mitte lõigata – nii jäävad krutoonid salatis mõnusama tekstuuriga ja „püüavad“ ka kastet paremini. Oluline on aga krutoonid enne ahjus piisavalt krõbedaks röstida, muidu võivad need liiga kiiresti salati sees nätskeks muutuda.

  • Parmesani juust. Caesari salati valmistamisel on ainuõigeks juustuks Parmesani juust. Nimelt on Parmesanil olemas kogu vajalik maitsebukett ja soolasus, mis sobib ideaalselt täiendama Caesari kastme ja krutoonide kooslust.

    • Nipp! Parima maitseelamuse jaoks kasuta värsket ja kvaliteetset Parmesani juustu, mida lisa salatile köögiviljanoa abil riivitud laastudena.

Salati kokkupanek

Enne serveerimist sega Caesari salati komponendid omavahel kokku suures segamiskausis. See on vajalik selleks, et kõik salati koostisosad oleksid ühtlaselt kastmega kaetud. Ühtlasi annab see salatile viimase lihvi. Serveerimisel lisa salatile veel mõned Parmesani laastud. Soovi korral võid valmis Caesari salatile lisada veel täiendavaid meelepäraseid lisandeid: kirsstomateid, grillitud kanafileed, krevette, peekonitükke, vms.

Nipp! Salati mugavaks segamiseks on hea valida piisavalt suur kauss, et komponendid segamisel kahjustada ei saaks ja oleksid samas ühtlaselt kastmega kaetud. Kõige parem on salatit segada käsitsi. Selleks tõsta õrnalt segamini Rooma salat, Caesari kaste ja krutoonid ning lisa lõpuks Parmesani juustu laastud.

Tule proovi ka meie imemaitsvaid Caesari salateid Da Vinci Pasta & Pizza restoranides! Meie juures saad salatilisandiks valida kas grillitud kana, grillitud forelli või tiigerkrevetid.

Head nautimist!

by rasmus