Lasagna alla bolognese

Lihakastme koostisosad:

  • 1 sellerivars
  • 1 väike porgand
  • 1 väike sibul
  • 4 sl ekstra neitsioliiviõli
  • 1 rosmariinioks
  • 500 g veisehakkliha
  • 100 ml punast veini
  • 1 kg tomatikastet
  • Soola
  • Värskelt jahvatatud pipart

 

Valge kastme koostisosad:

  • 50 g võid
  • 50 g nisujahu 00
  • 500 ml piima
  • 50 g riivitud Parmesan Reggiano juustu
  • Muskaatpählit
  • Soola

 

Kastme valmistamine

Pese seller ja porgand ja riivi need juuviljariiviga peeneks. Koori ja puhasta sibul, haki see peeneks. Pane õli ja köögiviljad keskmise suurusega potti. Pane pott keskmisele tulele, kuumuta köögiviljasegu umbes 10 minutit aeg-ajalt segades. Vahepeal pese rosmariin, haki lehed hästi peeneks.

Kui köögiviljad on pruunistunud, lisa hakkliha ja hakitud rosmariin. Keera kuumust juurde. Lase lihal maitsestuda ja prae kuni vesi on aurustunud, seejärel lisa punane vein. Kui vein on täiesti aurustunud, lisa tomatipüree, mehine näputäis soola ja värskelt jahvatatud pipar. Lase kastmel keema tõusta.

Keera kuumus nii madalaks kui võimalik ja jäta kaste kaane alla veel üheks tunniks valmima. Sega aeg-ajalt puulusikaga. Kui aeg on küps, lisa maitsestamiseks soola.

 

Lasagne valmistamine:

1. Võta ahjuvorm (soovitavalt kandiline, kuhu oleks hõlbus lasagneplaate sisse laduda) ja kata põhi õhukese kihi lihakastmega
2. Lao sellele kiht lasagne-plaate
3. Kata plaadikiht lihakastmega, kihtide vahele võid raputada ka pisut riivitud juustu.
4. Lao vormi niipalju lasagnekihte, et vormi servast oleks puudu vähemalt 2 cm. Kihtide vahele võib lisada ka pisut riivjuustu.
5. Kata viimane plaadikiht valge kastmega. Lisa peale pisut basiilikut.
6. Pane 180-200 C kuuma ahju ja küpseta ca 30 minutit (vt ka lasagnepakil olevat õpetust).

Küpsetusaeg ja tulemus sõltub suuresti sellest, kui vedelad kastmed oled teinud ja kui palju kastet kihtide vahele paned. Lasagneplaadid imavad küpsedes vedelikku endasse ja sellest sõltub, kui mahlane saab söök. Jälgi ja katseta, et kastet ei saaks liiga palju ja see poleks liiga vedel, sest tulemus peaks jääma tahke ja vormiroana lõigatav ning töödeldav. Liiga palju kastet ja vähe plaate muudab roa liialt pehmeks!