Portvein on söögisümfoonia magusalt sädelev lõppakord. See sobib ideaalselt eri dessertide saatjaks: näiteks punaste marjade, jäätise, pehmete juustude, foie-gras’, creme brulè, vanillijäätise või õunakoogi kõrvale. Aga miks mitte ka soojendavaks kaaslaseks külmadel talveilmadel.
Quinta do Portali perefirma on loonud kõrge kvaliteediga portveine juba 19. sajandi lõpust.
Fine Ruby Port, 75 cl
Sobib ideaalselt sinu lemmikšokolaadi ja pehmete juustudega. Tumeda lillakaspunase värvusega, uskumatult puuviljane aroom ja maitse. Täidlane ja hästi tasakaalus noor portvein, mille valmistamisel kasutatakse viinamarjasorte Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca ja Touriga Nacional. Vaadis küpsenud kolm aastat. Alkoholisisaldud 19,5% ning serveerimistemperatuur: 14–16 °C. Toode on saadaval e-poes: kliki siia!
Portvein
Maailm võib tänada selle suurepärase veini eest prantslasi. Nimelt halvenesid inglaste ja prantslaste vahelised suhted nii, et viisid lõpuks 1702. aastal sõjani. Tulemuseks oli, et inglased ei saanud enam Bordeaux’st oma lemmikveini. Oli vaja kiiresti midagi asemele leida. Briti veinikaupmehi julgustas Methueni leping 1703. aastast ning loodeti leida uus Bordeaux Portugalist ja seda Oporto linnast sisemaa poole, Douro jõe orust. Kuigi ebaõnnestuti, suutmata valmistada Bordeaux-stiilis veini, lisati valmis veinile paar ämbrit brändit. Sellega leiutati täiesti uut tüüpi vein – kangestatud vein.
Hiljem leiti, et kui veini destillaati lisada veinile käärimise ajal, saab magusama ja ka kvaliteedilt parema veini. 19. sajandi keskel sai see veinivalmistusstiil üle maailma tuntuks ja seda hakati rohkelt kasutama. Hiljem avastati, et eri jõeorgudest ja eri kallastelt saadi täiesti erinev vein ning mida kaugemale Pinho suunas mööda Douro jõge edasi mindi, seda järsemaks läksid oru nõlvad, taimestik muutus vaesemaks ja kiduramaks, samas vein muutus paremaks ja paremaks. Pinnas on ebaühtlane ja koosneb graniidi- ja kiltkivilappidest. Portveini tarvis loetakse parimaks just kiltkivipinnast. Parimad aiad asetsevad järsematel nõlvadel ja jõe lähedal, madalamatel nõlvadel.
Viinamarjad viiakse peale korjet veinikotta (quinta) ja tänapäeval väga sageli Vila Nova de Gaiasse. Veini valmistati vanasti suurtes avatud anumates või suurtes graniidist mahuti-tes (lagares). Jõuline algne fermentatsioon kestab paar päeva ja seejärel lisatakse veinidestillaati, et katkestada fermentatsiooniprotsess ja tõsta veinis alkoholisisaldus 19–20%-ni ja isegi 22%-ni.
Seega jääb veini ka tublisti suhkruid, sest üldjuhul toimub katkestamine 6% juures. Vanasti seisis vein peale fermentatsiooni veinikojas Douros üle talve kevadeni ja siis trans-porditi see paatidega veinihoidlatesse (lodges), kus määrati veinide kvaliteet, millele järg-nes veini segamine (Vila Nova de Gaia). Portvein on peaaegu alati segatud vein. Port-vein küpseb alati tammevaadis portveinitüübist olenevalt vähemalt kaks aastat. Portveinid on samuti eri aastakäikude segud (välja arvatud Vintage, LBV, Colheita).
Portveinitüübid:
• RUBY on noor, värvilt rubiinpunane, puuviljane, magus. Tammevaadis küpseb see 2–5 aastani. Vahel valmistatakse ka ilma tammevaadita (betoon- või metallmahutites).
• TAWNY on küpsenud vaadis 7–40 ja isegi enam aastat, segatud portvein. Värv on telliskivipunane, maitselt pehme ja aromaatne.
• VINTAGE on aastakäigu portvein, mida valmistatakse ainult headel aastatel. Vaadis küpseb see kaks aastat ja edasine küpsemine toimub pudelis. Pudelis küpsedes tekib veinisete, mistõttu tuleb seda dekanteerida. Joomiskõlbulikuks saavad need kuskil 8–10 aasta vanusena, kuid seda võib säilitada palju kauem – 40–50 aasta vanuseni.
• LATE BOTTLED VINTAGE on kindla aastakäigu port, mis on aasta parimatest marja-dest valmistatud. Vein küpseb vaadis 4–6 aastat. Etiketil on märgitud nii aastakäik kui ka pudeldamise aasta.
• VINTAGE CHARACTER, VINTAGE RESERVE, VINTAGE STYLE on eri aastate keskmise kvaliteediga veinide segu. Küpsemine toimub palju aastaid vaadis. Ei lisata valget veini.
• SINGLE QUINTA on ühe aia portveinid, mis üldjuhul võivad vanuselt olla erinevad. Etiketil on kindlasti märgitud vanuseklass ja aia nimi. Nende veinide väärtus tõuseb pidevalt. Samuti on nende veinide osas seadus muutumas, st et neid veine peab küpsetama samas quinta’s, mis on ka etiketil tähistatud, ning see tõstab oluliselt toote mainet. Tähendab – tegemist on tulevase Chateau-tüüpi veiniga.
• CRUSTED, CRUSTING PORT on üldjuhul segatud 2–3 aasta parimatest portveinidest. Enne pudeldamist hoitakse neid vaadis 3–4 aastat. Pudelisse moodustub sete (crust), millest ka nimetus.
• COLHEITA – see tähendab, et korje toimub Portugalis. Mis tähendab tegelikult ühe aastakäigu Tawny portveini. Vein peab küpsema vaadis minimaalselt 7 aastat ja korjeaasta peab olema märgitud pudelile.
• WHITE PORT, PORTO BRANCO – 1935. aastal hakati valmistama valget portveini sama valmistusviisi järgi nagu ka punast. Kasutatakse heledaid marju, millest peamine on Mal-vasia. Fermentatsioonil eraldatakse kestad. Valmistatakse magusat, kuiva aga ka väga kuiva. Dry, Semi Dry, Lagrima (magus).
Da Vinci Foodi e-poe portveinide valik – kliki siia!
Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist!