5 fakti Itaalia toidukultuurist

28.04.2023

Itaalia on tuntud oma kunsti, kultuuri ja muidugi toidu poolest. Pastad, pitsad, veinid, jäätised – raske on teha valikut, kui kõik viib keele alla. Millega tuleks aga arvestada, kui võtta ette teekond Itaalia toiduelamusse?

  • Põhiline toidukord on lõuna – Põhjamaades oleme harjunud kuulma, et päeva kõige tähtsam söök on hommikul. See sama väide ei käi itaallaste kohta. Nad käituvad lausa vastupidi, panustades lõunasöögile ning hoides hommikusöögid kerged.
  • Kõndides ei tohiks süüa – Söömine ja kõndimine ei käi itaallaste jaoks kokku – seda peetakse lugupidamatuks käitumiseks. Kui toiduvalmistamiseks on kulutatud aega, siis usutakse, et vähim, mis sööja saab teha, on istuda maha ning nautida vastvalminud rooga. Harva näeb itaallasi telefoni kasutamas, kui kaaslane lauas.
  • Traditsiooniline Itaalia pitsa on õhukese äärega – Pitsast on mitmeid versioone. Iga maa lisab natukene oma nüansse pitsale juurde, kuid kõige klassikalisem Itaalia pitsa on siiski õhukese kergelt krõbeda äärega. Kui hetkel pole võimalik päikese alla rännata, siis itaaliapärase maitseelamuse saab kätte ka näiteks Da Vinci restoranidest.
  • Küüslauku ei kasuta nii tihti, kui võiks arvata – Küüslaugust leiba otsides võib Itaalias päris hätta jääda, sest üldjuhul käib lauale lihtne lisanditeta leib. Küüslaugumääret kasutatakse harva.
  • Klassikaline magustoit on tiramisu – Tiramisu on pärit Veneto regioonist Itaalias ning sõna ise võiks tõlkida kui “tõsta mu tuju”. Seda serveeritakse kõige viimase toidukorrana ning, nagu vihjab nimi, on mõeldud mõjuma kui tõeline tujutõstja.
Jaga: