Autentne Itaalia risoto safraniga: lihtne ja maitsev retsept

27.02.2025

safran

Kalleim vürts maailmas: Safran

Safran on üks maailma kallimaid vürtse, mida saadakse kauni safrankrookuse (Crocus sativus) õiest. Iga õis annab vaid kolm punast, õrna kiudu, mis tuleb käsitsi korjata ja kuivatada, mis muudab safrani korjamise äärmiselt töömahukaks ja aeganõudvaks. Safrani hind on kõrge, kuna 1 kg safrani saamiseks on vaja tervelt kahte jalgpalliväljakutäit õisi ehk 150 000 õit.

Lisaks on safrani kasvatamine väga sõltuv ilmastikutingimustest, mis muudab selle kättesaadavuse veelgi ebastabiilsemaks ja haruldasemaks. Kõik need tegurid, koos safrani erakordse aroomi ja maitsega, muudavad safrani luksuslikuks ja kalliks vürtsiks, mida hindavad gurmaanid üle kogu maailma. Safran lisab roogadele kollast värvi ning annab kala- ja riisitoitudele erilise aroomi.

Kui tahad kogeda seda erakordset maitset ja värvi, siis proovi meie lihtsat maitsva risoto retsepti!

Da Vinci Food e-poest leiad hea hinnaga kiir-risoto safraniga (CASCINA BELVEDERE).

Toote teeb unikaalseks kiire valmistamismeetod, mille tulemusel valmib autentne ja ehe Itaalia risoto. Ühest pakist valmib risoto 2-3le inimesele. Sobib ka veganitele!


ITAALIA RISOTO SAFRANI JA PARMESANI JUUSTUGA – Lihtne ja Kiire Retsept

Koostisosad:

  • 1 pakk kiir-risoto safraniga (saab osta Da Vinci Food e-poest)
  • 1 spl oliiviõli
  • 1/3 tassi valget veini (75 ml)
  • 2 2/3 tassi kuuma vett (650-750 ml)
  • Riivitud Parmigiano või Grana Padano juust
  • Võid

Valmistamine:

– Kuumuta paki sisu 1 spl oliiviõliga paksu põhjaga kastrulis või pannil keskmisel kuumusel. Kuumuta, kuni riis muutub klaasjaks. Ära pruunista.

– Lisa 1/3 tassi valget veini (75 ml). Sega pidevalt, kuni kogu vein on läinud keema.

– Lisa 2 2/3 tassi kuuma vett (650-750 ml). Ära kata kaanega!

– Kuumuta madalal kuumusel 15-17 minutit, aeg-ajalt ühtlaselt segades. Risoto on valmis, kui riisiterad on küpsed al dente ehk natuke hamba all krõmpsud.

– Valmis risoto tõsta tulelt ning lisa riivitud Parmigiano või Grana Padano juustu ja võid. Sega korralikult läbi ja serveerida kohe kuumalt.

Buon appetito!

Risoto safrani ja parmesaniga