Erinevad kohvivalmistamise viisid

28.04.2023

Ilmselt miljoneid inimesi üle kogu maailma ühendab üks väga tavaline harjumus – hommikurituaalide hulka kuuluv kohvijoomine. Kes naudib maitset, kelle jaoks on see oluline osa ärkamisprotsessist. Kuigi harjumus kohvi juua võib meil sarnane olla, siis see, kuidas kohv lõpuks meie tassi jõuab, võib suurel määral erineda. Kohvi valmistusviis ning oad, mida selleks kasutame, määrab aga meie kohvi lõppmaitse.

Pätikohv ehk lahustuv kohv

Pätikohvi valmistamine on äärmiselt lihtne – kohvipuru tassi, kuum vesi peale, natuke aega lasta tõmmata, segada ja koheselt juua. Valmistamiseks sobib pigem jämedam jahvatus, sest vesi puutub kohviga otseselt kokku. Kuigi lahustuvat kohvi on äärmiselt lihtne valmistada, siis pole ta nii maitsev, kuna üldjuhul sisaldab rohkem jääkaineid ja valmistatakse ubadest, mis pole nii kvaliteetsed. Lisaks, kui lusikaga kohvipuru tõstes endale pätikohvi valmistada, on raske saavutada iga tassiga ühtlast maitset, kuna meie mõõtmisviis ei ole alati ühesugune.

French press ehk presskannukohv

Ilmselt nii mõnelgi meie tuttavatest on kodus presskann – lihtne vahend, kui vaja kiirelt näiteks suuremale hulgale inimestele kohvi valmistada. Valmistamiseks valatakse kohvipuru kannu, lisatakse kuum vesi, lastakse segul pisut tõmmata ning seejärel surutakse kohvipuru kannu alumisse ossa. Ei ole hea seda kohvi jätta liiga kauaks tõmbamba, sest mida kauem on kohv kannus kokkupuutel veega, seda rohkem eraldub kofeiini ja muid mõruaineid, mis meie tassitäie maitset mõjutama hakkavad. 

Filtrikohv

Filtrikohvi valmistamiseks kasutatatakse kas filtrikoonust või -masinat. Erinevalt eelmainitud valmistusviisidest, võtab filtrikohvi valmimine tunduvalt kauem aega. Lisaks on filtrikohvi puhul keerulisem määrata kohvi kangust. Mida peenem on jahvatusaste, seda intensiivsem saab ka kohvi maitse, kuna tõmbeaeg pikeneb, sest vesi voolab kohvist aeglasemalt läbi.

Mokakannu kohv

Selle kohvi valmistamiseks on vaja pliiti, millele kann asetada – aururõhu abil surutakse vesi läbi jahvatatud kohvi. Mokakannud on pärit Itaaliast ja eelmainitutest valmistusviisidest saavutab just see espressole kõige lähedasema maitse. Ka selle kohvi puhul on suurimaks miinuseks õige kohvikanguse saavutamine ning valmistamiseks minev ajakulu.

Espressomasina kohv

Erinevalt eelmainitud kohvi valmistamise viisidest on espressomasinad ühed lihtsamad nii kasutamise kui ka puhastamise mõttes. Lisaks espressole saab kapselkohvimasinaga hõlpsasti valmistada ka maitsvaid piimakohvisid nagu latte‘t või cappuccino’t. Kapselkohvimasinaga võib alati kindel olla, et ükskõik, kui palju tasse ka ei valmistaks, on maitse alati ühtlaselt hea ning aroom meeldiv.

Miks valida Illy kapselkohvimasin?

Too killuke Itaalia kohvikultuuri oma koju ja valmista Illy kapselkohvimasinaga tõeliselt lihtsat ning maitsvat espressot, latte‘t või cappuccino’t. Kui sind kõnetavad märksõnad nagu kiire valmistusviis, lihtne hooldus, alati ühtlaselt suurepärane maitse, kvaliteetsed kohvioad, siis suurepärase hinnaga kapselkohvimasinad leiad siit.

Jaga: