Espresso tähendab itaalia keeles “väljapressitud”, mis omakorda viitab espresso valmistusviisile – espressomasinas surutakse rõhu all olev vesi kiiresti läbi kokkusurutud peene kohvipulbri kihi. Kuidas aga ära tunda tõeliselt meisterlikult valmistatud espressot? Selleks on vaja tööle panna kõik oma viis meelt.
Nägemismeel
Espresso esmamulje on väga tähtis – nimelt saab juba enne esimest lonksu tekkinud vahukihi abil öelda, kas kohv on õigesti valmistatud. Kui espresso on hästi tehtud, siis vaht peaks olema maapähkli karva ning liikuma oma toonilt kergelt punakas-tumepruuni suunas, olles 2–5 millimeetrit paks. Vaht peaks olema tihke, peaaegu nähtamatute õhumullidega ning vastu pidama vähemalt kaks minutit. Vahu tugevus peaks olema nii hea, et ta suudab vajadusel suhkrupuru vähemalt mõne sekundi enda peal hoida.
Kui kohvikus või kohvipoes oled, siis viska pilk peale ka espressomasina ja kohviveski puhtusele, sest ka sel on mõju sinu kohvi maitsele.
Maitsmismeel
Õige tass espressot on parajalt happeline ja parajalt mõru. Mõrudus, mis on ideaalses tasakaalus happelisusega, on tavaline Araabika kohvioale. Kergelt magus järelmaik peaks suus püsima kusagil kuni 30 minutit.
Haistmismeel
Üks põhjus, miks espresso armastajad seda jooki nii väga naudivad, on tema erakordselt hea lõhn. Lõhnataju hindab espresso puhul kolme peamist asja: aroomide kogust, nende kvaliteeti ja püsivust. Kuigi aroomiosakesi on tuhandeid, siis suudavad inimesed ära tunda ainult kindlaid kooslusi.
Kompimine
See hetk, kui kohv keele peale jõuab, saab alguse espresso viimane teekond. Espresso konsistents peaks olema kergelt siirupine ehk viskoossuse ja tiheduse mõnus kooslus.
Kuulmine
Kohvijoomise kogemusel mängib rolli ka meid ümbritsev atmosfäär – espressomasina hääled, teelusika kõlksud ja raadiost kostuv muusika. Helid me ümber võivad kohvijoomise kogemusele tõeliselt võimsa finiši anda või selle sootuks rikkuda.
Kui järgmine kord espressot jooma hakkad, siis pane kõik oma maitsemeeled tööle!