Klassikaline Itaalia tomatikaste

28.04.2023

Pole head pastat ilma hea pastakastmeta. Kuigi poeriiulid on lookas erinevatest valmiskastmetest, on koduse pastakastme valmistamine lihtsam, kui esialgu tundub. Ühtlasi on värskelt valmistatud kastme abil võimalik kogu roale anda oma signatuur, täiendades kastmepõhja just enda lemmikmaitsetega.

Seekord tutvustame teile Itaalia-Ameerika päritolu ning mitmete kuulsate kokaraamatute autori Marcella Hazan’i nippi mõnusa koduse tomatikaste valmistamiseks. Hazan’i koostatud tomatikastme retsepti on igal kokal oma äranägemise järgi võimalik täiendada erinevate ürtide, maitseainete ja muu meelepärasega. Oma kuulsas kokaraamatus „Essentials of Classic Italian Cooking“ toob Marcella Hazan klassikalise Itaalia tomatikastme põhiretseptis ära vaid 4 koostisainet:

  • 1 väiksem sibul (pooleks lõigatuna)
  • 800 g konserv (kirss)tomateid (püreena)
  • 2-5 spl võid
  • Soola

Kastme valmistamiseks sulata või kastrulis. Lisa tomatipüree, poolitatud sibul ja näpuotsatäis soola. Sega. Keeda kastet keskmisel tulel, kuni näed esimesi keemismulle. Seejärel vähenda kuumust ja keeda edasi väikesel tulel, kuni kaste on paksenenud. Kasuta puulusika selga, et purustada kastmesse jäänud suuremaid tomatitükke. Maitse, vajadusel lisa soola. Eemalda valmiskastmest sibulapoolikud ning serveeri kastet oma lemmikpastaga.

Mõnusaid pastaelamusi!

P.S. Või kasutamine tomatikastmes võib esmapilgul tunduda mõneti ootamatu, eriti, kui võtta arvesse oliiviõli tähtsust Itaalia köögikultuuris. Või lisamine kastmele mahendab aga oluliselt konservtomatite happesust. Lisaks on oliiviõli kõrval või kasutamine Itaalia roogades tegelikult täitsa omal kohal, sealjuures näiteks ka kuulsa Bolognese kastme sünniregioonis Emilia-Romagna’s.

Jaga: