Pildi autor: Mats Soomre
Täna tutvustame teile ühte Da Vinci restoranide püsikundet, kelleks on golfiproff Mark Suursalu. Kuigi Mark on eelkõige tuntud professionaalse golfimängijana, peab ta lugu ka heast ja tervislikust toidust. Uurisime Markilt, kuidas on omavahel seotud toit ja golfimäng, millised on Marki toidueelistused ning mis toob teda kodumaal olles iga päev Da Vinci restoranidesse.
Mark veedab golfiväljakul sageli pool päeva: üks mänguring kestab ligi 5 h ning sellele eelneb ka vähemalt tund aega soojendust. Väljakul olles on Marki sõnul lisaks võistlemisele vaja planeerida ka oma toidukordi, et energiatase võistluse jooksul ei langeks. Tihti hakkab ta golfiväljakul toidule mõtlema alles paar-kolm rada enne lõppu. „Teinekord mängid päris hästi ja siis vahetult enne lõppu läheb kõht tühjaks, mis aga mõjutab keskendumisvõimet,“ selgitab ta. Seega kontrollib Mark enne võistluspäeva algust alati üle, kas tal on kaasas piisavalt kõhutäidet, et rahulikult võistluse lõpuni vastu pidada. „Olen õppinud, et pigem las olla natuke rohkem kaasas kui vähem, golfikott mahutab piisavalt.“
Pikaks päevaks väljakul aitab tema sõnul hästi valmistuda korralik hommikusöök. „Seal ma tagasi ei hoia,“ tunnistab Mark, „sest teinekord peab lõunasööki päris pikalt ootama.“ Vahest juhtub, et golfivõistlused algavad ka pärastlõunal. Siis sööb ta sageli lõunaks pastat, et kõht kauem täis püsiks. Väljakule kaasa pakib Mark pähkleid, puuvilju ja snäkk-batoone. „Konkreetseid söögipause võistlejatele lubatud ei ole, aga vahepeal jõuab natuke näksida küll.“ Üheks tavalisemaks snäkiks väljakul on tema sõnul banaan ja neid pakutakse tihti ka stardis. „Viimasel ajal olen hakanud sööma ka datleid. Siis jäävad käed paremini golfikepi külge kinni,“ naerab Mark.
Viimased kolm aastat on Mark käinud võistluste vaheajal Eestis olles söömas Da Vinci restoranides. Marki sõnul on tal treeningperioodil välja kujunenud üsna kindel päevarežiim. Tavaliselt alustab ta oma päeva jõusaalis, kust suundub peale trenni edasi Rocca al Mare või Kristiine Da Vinci restorani hommikusöögile. Kõht täis, seab ta oma sammud golfiväljaku suunas. Mõnikord jõuab Mark peale golfitrenni süüa Da Vincis ka õhtusöögi või võtta selle restoranist kaasa.
Marki ja Da Vinci sõprus muutus tugevamaks mõned aastad tagasi, kui Da Vinci restoraniketi üks golfimängijast omanikke Marki tihti restoranides einestamas märkas. „Selleks, et jõuda golfis maailma tippu, kuhu Mark kahtlemata ka pürgib, tuleb näha palju vaeva ja ka palju investeerida, kuna kõik võistlused on tasulised,“ selgitab Rain Uusküla, Da Vinci restoraniketi üks omanikke. „Kuna mängime ka ise golfi, siis otsustasime Marki Da Vinci poolt toetada tasuta einetega. Nii ei pea Mark Eestis olles trennide vahepeal söögi pärast muretsema.“
Da Vinci restoranides einestades on Marki lemmikuks kanafilee köögiviljade ja tomati-rukola salatiga. Suveperioodil naudib Mark ka Da Vinci pistaatsiajäätist. „Õnneks on Da Vinci menüüvalik piisavalt lai, et üheski toidust ei tüdine ära, ka restorane tihti külastades,“ on Mark rahul. Kui küsida Marki toidueelistuste kohta üldiselt, sööb ta enda sõnul heameelega kõiki toite. Olulise rõhu oma toitumises paneb ta aga igapäevasele värskete puu- ja köögiviljade tarbimisele. „Taldrik võiks olla värviline, siis on kõik hästi,“ võtab ta kokku oma toidueelistused.
Soovime Markile ka edaspidi kindlat golfikätt ja täpset pallilendu ning loodame teda peagi taas Da Vinci restoranides näha!