Kuidas kodus cappuccinot valmistada?

28.04.2023

Müüt: imeliselt siidja cappuccino valmistamine on ülesanne, mis käib kodubaristadele kindlasti üle jõu. Kuna see ettevõtmine on lihtsalt liialt keeruline, peaks see seetõttu kohvikute pärusmaale jääma.

Tõde: hea cappuccino on kõigile kohvisõpradele vaid käeulatuse kaugusel – nende oma köögis. Vee, auru ja vahu paikatimmimine võtab loomulikult natuke aega ja kindlasti ei tohiks sinu köögist puududa ka õiged vahendid. Sul läheb vaja sisseehitatud aurutoruga espressomasinat, ja otseloomulikult kõige aluseks olevaid illy kohviube.

Cappuccino on umbes 150 ml jook, millest 25 ml on kohv ja 85 ml värske piim. Vahustamise tulemusel kogus suureneb.


Parima cappuccino jaoks:

  • vala külm piim metallist aurukannu nii, et umbes kolmandiku jagu kannust oleks täis;
  • lase aurutorust 2 sekundi jooksul auru, nii eemaldad sinna jäänud vee;
  • torka aurutoru ots piima sisse ja käivita kohvimasina aurufunktsioon. Kui vaht tekkima hakkab ja piimakogus seeläbi suureneb, lase kann allapoole, kuid hoia aurutoru alati kerge nurga all ja piima sees, nii tekitad vahu tekkimiseks vajaliku piimakeerise. Ära sega, kui seda just vaja pole (lase piimal loomulikult keerelda);
  • jätka aurutamist kuni piima temperatuur tõuseb 65 kraadini (kontrolli köögitermomeetriga) ja selle kogus kahekordistub;
  • löö kannu põhjaga tugevasti vastu lauda, et vaht kokku suruda;
  • valmista espresso suurde tassi (ideaalis cappuccino-tassi);
  • vala vahustatud piim tassi nii, et alustad valamist tassi keskelt ja liigud seejärel ringjate liigutustega tassi serva suunas;
  • käivita kohvimasina aurufunktsioon uuesti, et eemaldada torust sinna jäänud piim.

Parim vaht

Vahu tihedus sõltub piima rasvasisaldusest.
Ülimalt sametise ja rikkualiku cappuccino jaoks kasuta täispiima. Juhul kui oled valmis piimavahu siidisuse suhtes järeleandmisi tegema, kasuta madala rasvasisaldusega piima.
Kooritud piimast tekib vaht, mis on õhuke ja beseesarnane ning lahustub kiirelt.

Jaga: