Limoncello

28.04.2023

Mis on Limoncello?

Usutakse, et Limoncello on algselt pärit Lõuna-Itaaliast. Seda toodetakse eriti Sorrento poolsaarel ja Amalfi rannikul. Põhja-Itaalias kutsutakse seda jooki hoopiski Limoncinoks.

Selle helekollase joogi puhul on tegemist üpriski kange (tavaliselt 20–30 promilli), aga väga maitsva ning magusa sidrunilikööriga. See jook valmib sidrunikoorest, väga kangest alkoholist (kasutatakse mõnikord ka grappa‘t) ja suhkrust. Üllataval kombel pole Limoncello hapu, aga seda ainult sellepärast, et valmistamisel ei kasutata sidrunimahla. Limoncello aroom on mõnusalt kerge, värske ja tsitruseline. 

Kuidas Limoncellot serveerida?

Kuna Limoncello on magus, siis tavaliselt serveeritakse seda digestiivina, itaaliapäraselt digestivo‘na, peale õhtusööki või koos magustoiduga. Eriti populaarne on ta just suvisel ajal, kui õues juba soe. 

Tasakaalustamaks Limoncello magusat maitset, serveeritakse teda alati külmalt ja pitsklaasi, et vältida joogi liiga kiiret soojenemist. Mõned piirkonnad Itaalias eelistavad kasutada ka keraamilisi väikseid tasse, mis on eelkülmutatud – ikka mõnusa jahutava kosutuse saamiseks. Limoncellot tuleks juua pisikeste lonksudena.

Tihti tuuakse sügavkülmast võetud pudel lauda, seda ikka selleks, et oleks näha, mil pudel kaotab oma jäisuse. Mõned Itaalia perekonnad usuvad, et kui pudelilt sulab jää, siis on Limoncello muutunud liiga soojaks, et seda edasi juua. 

Limoncellot saab kasutada ka kokteilides, tsitrulistes ja ka jäistes magustoitudes nagu jäätised ja sorbetid.

Kas Limoncello on midagi enamat kui lihtsalt alkohol?

Kuigi tegemist on alkoholiga, ning igasugusel tarbimisel tasuks olla mõõdukas, siis tänu sidrunile on Limoncellol ka häid omadusi. Limoncellot serveeritakse pärast söömist just sellepärast, et usutakse sidrunite võimesse aidata paremini toitu seedida. Lisaks on sidrunites ka ohtralt C-vitamiini ja antioksüdante.

Mõnusat mekkimist,

Sinu Da Vinci Food