Veini ja toidu sobitamine võib olla keeruline, eriti arvestades tänapäeva laia veini valikut. Kuid õigesti valitud vein võib muuta iga toidukorra tõeliseks elamuseks. Meie veiniguru Kalev Vapper jagab sinuga oma teadmisi, kuidas veini ja toitu omavahel kõige paremini sobitada.
Loe veinipudeli silti
Esmane soovitus veini ja toidu sobitamisel on lugeda infot veinipudeli tagasildil. Üsna paljud
veinitootjad on oma veinipudelite tagasildile kirja pannud veini lõhna- ja maitseomadused ning
toidud, millega vein sobib. Loomulikult aitavad veinivalikut lihtsustada ka hinnasildil olevad piktogrammid ja ka see, kui hinnasildile on värvi või tekstiga kirja pandud, kas tegu on kerge ja värske või tugeva ja vürtsika veiniga.
Veini ja toidu sobitamise PÕHIREEGLID:
- Lihtne vein lihtsa toiduga: kerge toit vajab kerget veini, samas kui vürtsikas ja tummine toit nõuab tugevat ja tummisemat veini. Tasakaal on võtmetähtsusega.
- Kuiv vein enne magusat: kuiva veini tuleks juua enne magusat täpselt samuti nagu te ei alusta ju oma einet magustoidu nautimisega.
- Arvesta kastmete ja lisanditega: kui tegu on tugevamaitselise või vürtsika kastmega, siis nõuab ka õrnast valgest kalast ja kanalihast roog tugevamat veini.
- Jälgi kohalikke kombeid: Igas riigis ja maakonnas on välja kujunenud sobivaimad kooslused kohalikest veinidest ja toitudest. Loomulikult võite ka katsetada, aga kui tahate kindla peale välja minna, siis usaldage kohalikku maitset.
- Magus vein magusa toiduga: seejuures peab vein olema toidust magusam, muidu võib veini maitse tunduda üsnagi ebameeldiv. Magustoitude kõrvale sobib sageli hästi ka kangestatud vein, näiteks portvein või šerri.
- Uue maailma veinid (Austraalia, Tśiili, Lõuna-Aafrika): need sobivad kaasaegsete roogade julgete maitsetega paremini kui vanade veinimaade veinid. Kui sööte Itaalia toitu, valige Itaalia vein, kui tapa´seid, sobivad hästi Hispaania veinid jne.
- Toidus kasutatav vein sobib ka joogiks: kui toidu valmistamiseks on soovitatud kasutada mingit sorti veini või muud jooki, sobib sama jook hästi ka toidu kõrvale nautimiseks.
- Arvesta ilma ja aastaajaga: suvepalavuses sobivad paremini kergemad joogid, värsked valged veinid nagu Sauvignon Blanc Uus-Meremaalt, Viogner Tśiilist, Pinot Grigio Itaaliast, Chardonnay Austraaliast või siis mõni rosé Prantsusmaalt Provence´ist või Hispaaniast Navarra piirkonnast. Külmal talvepäeval on sobilikumad tugevama maitsega ja vürtsikamad punaveinid Cabernet Sauvignon, Shiraz ja Tempranillo viinamarjadest.
- Punane vein punase, valge vein valge kastmega: Punase kastmega toidu kõrvale sobib punane vein, valges kastmes toidu teeb paremaks valge vein.
- Jahutamine: Valgete veinide puhul on alati vajalik neid jahutada, sest toatemperatuuril muutub ka parim valge vein maitsetuks. Õige serveerimistemperatuur valgetele, rosé veinidele ja vahuveinidele jääb vahemikku 7-10* C.
- Restoranis küsi nõu: restoranis einestades küsige alati sommeljee soovitust, esiteks tunneb ta heameelt, et saab teid aidata, teiseks on ta kindlasti hästi kursis restorani menüü ja veinivalikuga. Juhul kui teie sööte liha ja teie kaaslane kalarooga, on hea võimalus tellida sobiv vein klaasiga.
Väga palju määrab ka see, kui hea seltskonnaga on tegu. Kehvas seltskonnas ei maitse teile tõenäoliselt ka väga hea vein, heas seltskond aga muudab keskpärase veini oluliselt paremaks!
Da Vinci Food veinisoovitused
Da Vinci Food veinivalikust leiate üle 100 erinevat veini, mis sobivad erinevate roogade kõrvale.
Seltskonnaveinina, aperitiivina ja kergemate roogade, kanast ja valgest kalast toitude ja värskete
salatite saatjana on igati omal kohal itaallaste Pignoletto või Austria firma Pfaffl frizzante’d ehk
poolvahuveinid, aga miks mitte ka valged veinid Pinot Grigio, Sauvignon Blanc või Soave Itaaliast.
Kui soovite tugevamat valget veini, mis sobiks punase kala kõrvale, siis valige Itaaliast Alturise
Chardonnay või Sitsiilia veinisarja Corte Camari samast marjast tehtud vein. Sealihast road küsivad enda kõrvale Merlot viinamarjast veini, meie valikust sobib hästi itaallast Carpineto veinimaja toodetud Merlot. Lamba-ja loomaliha juurde sobivad juba pisurt toekamad ja tummisemad veinid, näiteks Corte Camari Syrah, Alturise või Carpineto.
Magustoitude kõrvale sobib nautida näiteks kuulsa Medicite suguvõsa esindaja Ermete Medici
Lambrusco Grasparossa DOC Dolce Bocciolo.
Mida enam me teame veinidest ja mida rohkem oleme veini ja toidu sobitamisel katsetanud ja
proovinud erinevaid kooslusi, seda paremini oskame tulevikus teha õigeid ja sobivaid valikuid.